Travanj 2016.

1. TERENSKO ISTRAŽIVANJE

U razdoblju od 16. do 28. svibnja 2016. istraživači na CRIBS-u boravit će u Dalmaciji u svrhu provođenja prvog terenskog istraživanja. Posjetit će ispitanice na otocima Hvaru, Braču i Korčuli.

 

Lipanj 2016.

Suradnici su se vratili s terena i izuzetno su zadovoljni suradnjom s medicinskim osobljem i ispitanicama. Još jednom zahvaljujemo, prvenstveno ispitanicama, što su se u tolikom broju odazvale pozivu na sastanak/intervju!

Ordinacija dr. Nives Luetić, Split

Ispitanice s otoka Brača (i jedan budući tata :D)

 

Kolovoz 2016.

Započela je analiza bioloških uzoraka ispitanika na projektu.

 

Rujan 2016.

2. TERENSKO ISTRAŽIVANJE

U razdoblju od 03. do 14. listopada 2016. istraživači na CRIBS-u boravit će u Dalmaciji u svrhu provođenja drugog terenskog istraživanje, pri čemu će se susresti s ispitanicama na otocima Braču i Hvaru.

 

Pripreme za teren :D

 

 

Listopad 2016.

Povratak s terena! Upoznali smo i prve bebe i njihove fit mame :D

 

 

31. listopad 2016.

Završena prva godina projekta.

 

31. siječanj 2017.

 

 

Suradnica na CRIBS-u, dr. sc. Emily Petherick s Loughborough University iz Velike Britanije, održala je u KBC-u Split u dva termina predavanje i praktični tečaj antropometrije za medicinske djelatnike pod nazivom „The importance of antropometry in monitoring children growth and development“. Predavanju su se odazvale primalje i medicinske sestre, čije su Komore i bodovale ovaj tečaj. Suradnice na projektu simultano su prevodile izlaganje engleskog na hrvatski kako bi praćenje bilo omogućenoj što većoj skupini medicinskih djelatnika.

 

3. TERENSKO ISTRAŽIVANJE (26.03.-01.04.2017.)

Povratak s terena! Zahvaljujemo medicinskom osoblju na susretljivosti i srdačnom prijemu u svojim ambulantama, domovima zdravlja i KBC-u. Svim ispitanicama velika zahvala zbog dragocjenog vremena koje su izdvojile za susret sa suradnicima CRIBS-a i strpljivo popunjavanje opsežnih  anketa. Dakako, najveća zahvala što su donijele trudničke knjižice i potrebnu medicinsku dokumentaciju.

 

 

U razdoblju od 26. ožujka do 1. travnja 2017. suradnice s projekta CRIBS bile su na terenskom istraživanju s ciljem provedbe projektnih zadataka. Prema prethodnom planu i popisu prikupile smo dokumentaciju o trudnicama, novorođenim bebama i djeci obilazeći ginekološke i pedijatrijske ordinacijama na području Splita i okolice (Solin, Kaštela, Podstrana) te otoka Brača. Proveei smo anketiranja trudnica prema prethodnom planu na području Splita u ordinacijama dr. N. Luetić, dr. A. Deković, dr. B. Obad, te na području Solina u ordinaciji dr. L. Pejković. Tijekom boravka na terenu u dva navrata smo posjetile ordinaciju dr. B. Jašića u Supetru u Domu zdravlja na otoku Braču.

 

 

Diljem Brača organizirale smo susrete s ispitanicama koje nisu mogle doći do ordinacije iz prometno slabije povezanih manjih mjesta na otoku.

 

Posljednjeg dana terena preuzele smo biološke uzorke iz laboratorija KBC-a Split te ih transportirale u Zagreb službenim automobilom. 

 

27.-29. rujna 2017.

Od 27. do 29. rujna 2017. godine se u sklopu projekta CRIBS provodilo testiranje majki i njihovih beba uključenih u projekt na određene alergene. Poziv na testiranje bio je upućen svim majkama i njihovoj djeci kojima je na temelju određenih vrijednosti ukupnog IgE-a u serumu i obiteljske anamneze utvrđen povećani rizik za razvoj alergija i astme. Budući da je cilj projekta CRIBS prevenirati razvoj bolesti u najranijoj životnoj dobi, testiranje smo proveli na 40 –ak parova majki i njihovih beba starosti od 10 do 15 mjeseci. Samo testiranje oganizirali smo na odjelu pedijatrije splitskog KBC-a te u Domovima zdravlja u Supetru na Braču i u gradu Hvaru.

 

Majkama i djeci je napravljen kožni ubodni test (skin-prick test), kojemu je svrha ispitivanje neposredne IgE posredovane reakcije (dokazivanje prisutnosti specifičnih IgE protutijela u koži bolesnika koji reagiraju na određeni alergen). Navedeni kožni ubodni test uključivao je inhalacijske alergene (breza, lijeska, bor, čempres, pelud trava, crni pelin, ambrozija, crkvina, plijesan, epitel psa, epitel mačke, grinje kućne prašine) te tri nutritivna alergena (kravlje mlijeko, jaje, brašno). Uz alergene korištene su i kontrolne otopine, koje se upotrebljavaju kao referentne vrijednosti za procjenu reaktibilnosti kože i uspoređuju se s reakcijom na specifični alergen. Za pozitivnu kontrolu koristila se otopina histamina koji uvijek daje pozitivnu reakciju. Za negativnu kontrolu koristila se fiziološka otopina, koja mora biti negativna (manja od 2 mm). Rezultati testiranja očitavali su se 15 minuta nakon iniciranja alergena. Samo ispitivanje bilo je posve neškodljivo i bezbolno te je većina mališana sa zanimanjem pratila ovo testiranje. Sve su majke dobile nalaze i preporuku za daljnju obradu ukoliko je potrebno od pedijatrice prof. dr. sc. Mirjanje Turkalj, suradnice na projektu CRIBS. 

 

4. TERENSKO ISTRAŽIVANJE (02. - 06. listopada 2017.)

Izvještaj s još jednog uspješnog terena! Ponovno od srca zahvaljujemo suradnicima CRIBS-a u domovima zdravlja, ambulantama i KBC-u. Naše ispitanice su se rado odazvale pozivu i izdvojile dragocjeno vrijeme za popunjavanje anketa i „fotografiranje“ trudničkih knjižica i medicinske dokumentacije. Svako mjesto susreta s dragim trudnicama/mamama diljem Splitsko-Dalmatinske županije postalo je naš home away from home!

 

U razdoblju od  1. do  6. listopada 2017. suradnici s projekta CRIBS bili su na terenskom istraživanju gdje su prema prethodnom planu i popisu prikupili dokumentacije o trudnicama, novorođenim bebama i djeci obilazeći ginekološke i pedijatrijske ordinacije na području otoka Brača, Splita i okolice (Solin, Kaštela, Podstrana, ovaj put i Trogir). Na navedenim područjima proveli smo anketiranja onih trudnica koje nisu popunile neke od predviđenih anketa kako bismo na taj način dopunili podatke koji su nedostajali. Također smo prema prethodnim telefonskim dogovorima i ugovorenim terminima obilazili ispitanice diljem otoka Brača. Većinu anketiranja proveli smo u prostorijama Doma zdravlja u Supetru na Braču u ordinaciji dr. B. Jašića, a s ispitanicama koje nisu mogle doći do ordinacije zbog nemogućnosti prijevoza organizirali smo pojedinačne obilaske po otoku.

Posljednjeg dana terena preuzeli smo biološke uzorke iz laboratorija KBC-a Split te ih transportirali u Zagreb službenim automobilom.